Városnézés Kőszegen helyi idegenvezetővel

Natúrpark Ízei - Orsolya napi vásár

Szent Orsolya kultusz alapjában van régi felirat, amely mai napig megmaradt, benne le van írva hogy Orsolya mártír halála helyen építettek azt a templomát. A legenda szerint Orsolya Romai-Brit királyleány volt, amely az király apja kérésére elindult tengeri úton a jövőbeli pogány férjéhez Britanniába. Elindult vele 10 szolgakisasszony, mindegyik szűz volt, minden fiatal szolga kisasszonynak saját hajója volt, minden hajon ezernyi saját szolga embere.

Szent Orsolya kultuszaAz Orsolya Naphoz nagyon sok szép magyar néphit és hagyomány kapcsolódik. Orsolya az az női név a latin Ursa szóból származik és azt jelenti hogy medve. Szent Orsolya született IV vagy V században Cornwall-ban (Dél-Nyugat Anglia), meghalt Kölnben 304 vagy 451 évben. Ünnepnapja október 21, jelkepei Mártír pálma, nyíl. Legfontosabb szentkultusz helye Kölni dóm teljes neve Szent Péter és Szent Maria-dóm (a világ harmadik legmagasabb temploma).

Bátor OrsolyaSzent Orsolya kultusz alapjában van régi felirat, amely mai napig megmaradt, benne le van írva hogy Orsolya mártír halála helyen építettek azt a templomát. A legenda szerint Orsolya Romai-Brit királyleány volt, amely az király apja kérésére elindult tengeri úton a jövőbeli pogány férjéhez Britanniába. Elindult vele 10 szolgakisasszony, mindegyik szűz volt, minden fiatal szolga kisasszonynak saját hajója volt, minden hajon ezernyi saját szolga embere. Utazás során rejtélyes vihar elsodorta kikötőbe, Galliába. Orsolya Romában is járt pápánál, utána visszatért Kölnbe, amely időközben leszállt és elfoglalta félelmetes Attila Hun király. Legendák szerint Attila és barbárjai egy nap alatt megöltek és lemészároltak az összes szűz asszonyt az az 11 ezer fegyvertelen embert. Attila közben beleszeretett szépséges Orsolyába feleségül kérte, hogy megmentse, az életet, de az Orsolya elutasította az ajánlatát és Hunok mindenkit megöltek. Azután ahogy szűz kisasszonyok Orsolyával menybe mentek, a barbár Hunok megijedten nézve a jelenetet elhagytak a varost, amelynek a lakói tisztelettel eltemettek szegény és bátor mártírokat. Orsolya a patronja menyasszonyoknak, diákoknak, fiataloknak, tanároknak, tanítóknak. Hívok imádkoznak hozza hogy jó legyen a házasságuk, csendes halálért, hogy ne betegeskedjenek fiatal kori betegségekben.

Orsolya a Kőszegi Vásár patronjaEz mind érdemes tudni bárkinek, akinek az Orsolya Napi Vásár jön az eszükbe, hogy ki is volt annak az ünnepnek Név adója. Vissza terve hozzánk az emberekhez közelebbi nép szokásainkhoz, például falusi emberek úgy tartották, ha Orsolya napon szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad jó idő. Úgy vélték, amilyen Orsolya-napkor az idő, olyan lesz a tél. Kőszeg környékén hagyományosan ezen a napon kezdték a szüretelést. Népi mondások szerint: Termelők fontosnak tartották, hogy leszedjék a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. A népköltés szerint a jó gazda ilyenkor ezt mondja: „Orsolyakor takaríts be káposztádat, Simon-Júda hóval tömi be a szádat. Ha megdurvul a nyúl szőre, Siess fáért az erdőbe”. Más szokás azt mondja, hogy: Az Orsolyát megelőző napokon még szüretelhető a szőlő, amelyből igazi „kontyalávaló”, édes bor készíthető. A népi megfigyelés szerint

Orsolya Napi Vásár kezdeteOrsolya napja megjeleníti a téli időjárást, azaz leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél. Kőszegen sok éve mar az Orsolya-napról mindenkinek a Natúrpark Ízei gasztronómiai fesztivál, ahogy Kőszegiek megneveztek Orsolya Napi Vásár jut az eszünkbe. Létrejöttének helyi régi népi hagyomány az alapja: Kőszegen ekkor hajtottak be telelni az állatokat a legelőről, kezdett forrni az újbor – minden kedvezett a vásári hangulathoz.

Nézzük, hogy volt ez a legelején.Az első vásárnak a neve A natúr park izéi volt és 2002 októberben tartattak. Eseménynek ötleti alapját akkori Becsi kapu vendéglőnek főnöke adta meg. Együtt a Natúrparkkal kitaláltak, hogy egy ilyen jellegű rendezvényt érdemes tartani ilyenkor Kőszegen. Sok mindenféle sütemény és a jó hangulat mar a legelejétől legerősebben vonzotta az ide érkezőket. Azt a kis hangulatos rendezvényt tartottak a Kőszegi Jurisics varban. Sült gesztenye, kürtőskalács, tokmagolajos finomságok, pörkölt, gulyás játszottak a fő szerepeket akkor a Var színpadán. Kihirdettek is egy versenyt erre a napra és húsz háziasszony és „háziúr” vett reszt benne, választatták a legjobb pogácsát és a legjobb süteményt.


Új Kőszegi hagyományKőszegiek nagyon érdekes, de eléggé zárkózott társadalom, de mar a következő évben, 2003-ban, amikor második alkalommal lett megszervezve a Natúrpark Ízei kis fesztivál, azon járattak a fejüket, hogy vajon abból az eseményből már lehet, hogy hagyomány lesz?
Az Írott-kő Natúrpark termékeit bemutató gasztronómiai kiállítás mellet színvonalas kulturális rendezvények is voltak. A langallónak nagy sikere volt, a háziasszonyok és ügyesek beneveztek „Kőszegi csemege” sütemény készítő versenyre. Ezer látogató volt akkor Kőszegen, mindenki jól erezte magát, nem pénz keresés csak mindenkinek jó idő töltése legjobban számított.

Becsület kassza kezdeteAkkor egyre népszerűbb lett a Kőszegi vásárlás, becsület kassza módszer, sokan kitettek az utcára kis eladnivalójuk, kis kézimunkait, melle kis arat és mar is kész az otthoni kis üzlet. 2004 évben szinten meg sikeresebb vásárt sikerült szervezni, továbbra mézeskalács, sült gesztenye, kemencében sült lángos, kürtőskalács, jó borok, friss őszi gyümölcslé, főszerepet játszottak a Var udvarán. De mar 2005 évben kis vásár a Kőszeg egyik legsikeresebb legtöbb látogatót vonzó eseményé a hagyományos Natúrpark Íze i- Orsolya-napi Vásárrá vált.

Igazi népünneppé vált a művészeti csoportok előadásaival színesített vásári program. A vásár szervezők azt látták, hogy egyre többen értik és érzik az Írott-kő Natúrpark Egyesülettel közös rendezvény szándékét. Gyönyörű száraz virágok, szalma díszek, fa faragványok, kerámiák, kézműves ékszerek a kézművesek és árusok a Natúrpark területén elő alkatok, ok Jurisics Var belső udvarán találtak helyüket, többi olyan, mint civil szervezetek, ok a Var külső udvarán voltak.

Hasonló volt a 2006 évi vásár és 2007 évben, amikor hideg szeles idő be üdvözölte Orsolya napra akkor is eső sem vette kedvet a sok látogatónak. Itt ott alig lehetett közlekedni akkora volt a tömeg. A civil egyesületek sütöttek, főztek és kínáltak legkülönlegesebb ételeket. A finom és jól fűszerezett testes akromatikus kőszegi forralt bor szinte minden standon megtalálható volt.

Gelencsér Ildikó, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház művelődésszervezője, nagyon finom és egyedi sütemenyek és lekvárok kitaláloja

Naturpark egyesület kihirdetett versenyt2009 évben az Ízek az Alpokaljáról címmel Natúrpark egyesület kihirdetett versenyt azzal a céllal, hogy gyűjtések össze a helyi hagyományos ételek receptjeit. Mar akkor nagyon sokan jelentkeztek, érezhető volt a közösségi összetartás, az a legjobb alkotó és segítő emberi eszközt.

Már nemzetközi VásárÉs úgy megérkeztünk a 2011 évi Orsolya Napi Vásárhoz, amikor mintegy 100 standon sült, főtt, készült sok sok finomság. Akkor Szlovák érdekességeket kóstolhattak meg a résztvevők. Továbbra nem volt semmi fizetős belepő a vásár területre, az egész varos volt mar akkor maga a vásár. Ez időben Kovács Miki főzött mar finomságokat, idő közben sokat beszelte mesélte az érdekes Kőszegi élet kalandjairól.

2012 éves Orsolya Napi fesztiválra nagyon jól emlékszem, akkor először beneveztem két fajta lekváromat, epreset és málnást. Nyertem, először életemben nyertem, nagy volt az öröm, kis fiam Szabi kicsi volt meg, férjemmel sétálgattunk vele, amikor megtudtunk a jó hírt, akkor felgyulladt a kis szikra a szívemben is. Elhittem, hogy van remény itt Kőszegen, hogy érdemes csinálni, igyekezni, próbálkozni, meglepni saját magát és néha aprócska kis eseményen múlik az egész.


Lengyel süteményekMar akkor is bepróbálkoztam süteményeimmel is, az első sütemény, amely beneveztem az Jabłecznik volt, lengyel almás habos sütemény, amely még melegen legfinomabb. Sajnos akkor meg Kőszegi zsúri nem értette lengyel konyha speciálisakat, azt hittek, hogy az utolsó pillanatra készítettem azt a sütit, és azt tanácsoltak, hogy kicsit korábban készítsek süteményt, én viszont legjobb legfrissebb akartam, szerencsére nekem, lekvárok édesítettek az összes pillanatát.
Azután mar állandóan a sütés főzés járt a fejemben. Állandóan tartattam ünnepi találkozásokat, ha meg sem volt ünnep, akkor en találtam ki az okát, hogy süssük. Felajánlásból készítettem sok finomságát, süteményt gyerekeknek, Kőszegi Központi Óvodába, Árpád házi Szent Margit Általános Iskolába, szomszédoknak, ismerősöknek, barátoknak.

Piotr Konieczka és Bönditzné Siwiec Magdalena - az első Lengyel-Magyar főzés Kőszegen

Magyar Lengyel baráti kör2014 évben először reszt vettünk magyar lengyel csapatommal az Orsolya Napi főzési versenyen Lengyel-Magyar Baráti körként.
Mar sok nappal Vásár előtt készültem erre az alkalomra, festettem rajzoltam plakátunkat készítettem, sütöttem süteményeket, vártam Péter barátunk érkezését.

Férjem mindenben segített nagyon lelkesen. Közben maga a fesztivál mar akkorára nőtte ki magát, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően két színpadon folyamatos programok szórakoztattak a nézőket. Egyre több és egyre messzebbről érkeztek a kiállítok, versenyzők és résztvevők.

Magyar-Lengyel barati kör, közös főzés, sütés, beszélgetés és idegenvezetés Kőszegen

Żurek, Bigos, Pierogi ecetes vargánya és zsák krumpliMi mint Magyar Lengyel baráti kor nagyon lelkesen főztünk lengyel nemzeti népi és minden lengyel mindenkori mindenes levest: a Żurek. Péter hozta zsák lengyel krumplit saját lengyel mezőről, lengyel kolbászt, maga a leves alapját, lisztes kovászt lelkesen és napákon keresztül készítettem, de a levesben minden lényeges és fontos, úgy ahogy egyben van. Mellette második fogas kent készítettem 500 db több fele pierogi, az az tésztás félhold alakú, mindegyik szépen kézzel hajtat, főtt forró vízben több fajta töltelékkel lengyel specialitást.

Volt ecetes vargányám és több fajta süteményem.

Bönditz Szabolcs és Boltoda és Magműhely Kőszegi ajandék bolt
Az nap gyönyörű napsütésben elkészült először Kőszegen sok sok finomság, amely nagyon ízlett nagy nagy örömünkre. Utáni években szinten megint főztünk a mi lengyel ételeinket, ezzel az alkalommal Bigos az a lengyel káposztás, vargányás, lengyel kolbászos, aszalt szilvával és sok sok más érdekes fűszerrel készített kedvenc ételünk, sütés főzés mellet mindig jó volt a hangulat. Megtanultam az egyik évről a másik évre hogy bátran próbálkozni kell és úgy egyre több kategóriában nyertem valami díjat. Egyszer is készítettem saját házi túrót fűszeres ízesítéssel, egyszer, amikor mar őstermelőként működtem beneveztem ecetes vargányámat, volt, hogy sós süteményemmel nyertem és édessel is.

„Boltoda és Magműhely” és „Kőszegi sütemény”Utána kistermelő lettem mar két gyerekes anyuka voltam, otthon gyerekeknek, gyerekekkel, családomnak, ismerősömnek, barátaimnak, főztem sütöttem és egyszer csak rájöttem, hogy, az otthoni munkám mar mehet ki a kis világgá ki a többi emberhez. Úgy indult ki az otthonunkból “Kőszegi sütemény” és “Kőszegi lekvár”. Mind a két nevet használati kérelmet benyújtottam, utána Kőszegi Polgármesteri testülésen hivatalosan bejegyeztek és engedélyeztek a név használatát.

2018 óta sütök, készítek Kőszegi specialitásokat. Idegenvezetőként mar 2003 év óta vezetek csoportokat, legelején 2011-ig Budapesten, most mar magyar és lengyel csoportjaimnak itt Kőszegen vezetés mellet süteményeket készítem. Saját családi ajándék boltunkban, amely Rájnis utcán, Kőszegen Var mellet található „Boltoda és Magmuhely-ben” amely mar 3 éve férjemmel csinálunk, valósítom meg saját ötletű egyedi tematikus turista programokat és árusítom továbbá saját készítésű finomságokat.

2020 július 4-tol Kőszegi Sütemény külön saját standon vásárolható volt a Kőszegi új piacon. Úgy egyik hétről másik hétre igyekeztem mindig valami újat kitalálni, mert ez az igazi kihívás.

Közben pandémia kitöressél és az idegen forgalom leállításával megállt az egyik fő és kedvenc tevékenységem, az idegenvezetés. Nem volt egyszerű de ebben a nehéz időszakban úgy döntöttem, hogy jelentkezek a Szombathelyi technikumba.

Két évig az egyik legjobb mester cukrász szárnyai alatt a Hujber Valéria tanárnő tanítása,a hit és mindig mellettem levő reménynek köszönhetően, a Családomnak segítségével magyar okleveles cukrász szakmát szereztem.

Nekem mint lengyel származású embernek ez borzosztóan sokat jelent. Magyar cukrászat o a folytan elő legenda és büszke vagyok arra hogy kis kezdő anyukaként ideáig eljuttattam és magam szerkesztője vagyok annak a Magyar-Lengyel cukrászati nagy kalandnak amely a neve Magműhely, egy műhely ahol Magdalena, tehát én magam saját kézzel és nagy szeretettel készítem süteményeket Önöknek.

Az Orsolya Napi Vasár a rohanó idő közben átalakult, ahogy mi is, de mindig és mindig vasár élőt történik az óriási készülődés. A Kőszegi óvodák, iskolák, egyesületek, baráti körök, mindenki aki kreatív és lelkes mind egy vízesés termel rengeteg ötletet. Anyukák ezerrel sütnek, nagyon finom aprósüteményeket, Apukák segítenek ahogy tudnak, rengeteg ügyes Kéz keszit rengeteg szép ajándék tárgyat, születnek hegyekben zsákba mácskák izgalmas meglepetésekkel. Idén nagy izgalmammal varunk a 21 alkalommal szervezett rendezvényt.


A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében úgynevezett sütiket (cookie) használunk. Ön hozzájárul a sütikhez, ha továbbra is használja weboldalunkat. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom